6 неща, на които не ни учат на шофьорските курсове

6 неща, на които не ни учат на шофьорските курсове

Както всичко друго в България, така и при изкарването на шофьорски курс рядко нещата се случват както трябва. Всекидневно четем многобройните черни статистики и не можем да разберем откъде ни идват до главата. Истината е, че проблемът се корени още в самото начало - в шофьорските курсове, чието качество обикновено е под върпос.

Когато ви се случва да говорите с някого за това как са протекли курсовете му за шофьор, най-често чувате все едни и същи истории - как не са показани редица основни елементи като паркиране, тръгване по баир, каране по тъмно и т.н. Общо взето, инструктурът е положил минимални усилия и е обучил младия шофьор само на това, което ще му е нужно, за да си вземе изпита по кормуване. А оттам нататък - повдига рамене, защото не е негова грижа.

За това препоръчваме на младите шофьори, след като вземат книжката си, да се постараят първо да запълнят пропуските си. Едни от най-важните неща, които често липсват, са:

1. Паркиране - обикновено инструктурите се оправдават с това, че нямат достатъчно часове, за да отделят достатъчно време върху паркирането и най-често нещата се знаят само на теория, но не и на практика. А и много пъти се получава така, че на изпита никой не те кара да паркираш. И след това, като седнеш зад волана започваш да търсиш свободно място като за тир, за да спреш без да блъснеш нещо.

2. Зареждане на бензиностанция - пределно ясно е, че това е елементарно, но всички сме гледали смешни клипчета, в които млади шофьори не знаят от коя страна им е резервоара или потегнят със забравен маркуч. A много често се случва и да застанат на бензиностанцията, да се въртят на едно място и да губят излишно време в чакане на помощ от някой работник. Това изнервя останалите шофьори, които чакат на опашка.

3. Тръгване по баир - някога тръгването по много стръмен баир е било задължителна част от изпита за шофьори. И не успееш ли - скъсан си. А всеки млад шофьор знае, че тази задача е с повишена трудност.

4. Смяна на гума - дори няма смисъл да казваме колко важно е да можеш да си смениш гумата, особено ако не си красива блондинка с къси и прилепнали дрешки. За тази дейност не се изисква висше образование и може всеки да я свърши, стига да има кой да го научи.

5. Застраховка "Гражданска отговорност" - никой не обяснява на младите шофьори истинския смисъл на застраховката "Гражданска отговорност". За тях тя обикновено представлява още един досаден данък, който трябва да платят, за да не се наложи да бутат двайсетачка на някой симпатичен пътен полицай.

6. Какво има под предния капак - повечето млади шофьори не само не знаят какво има под предния капак на автомобила им, но когато им се наложи да го отворят, започват да се чувстват като на изпит по висша математика. А най-елементарното нещо, което всеки шофьор трябва да умее, е това да може сам да си долее течност на чистачките, без да я сипе по грешка в казанчето за антифриза. Просто е, обаче няма кой да ни го покаже.

   

0 коментарa

Виж още