7-те най-високи и красиви планини в България

7-те най-високи и красиви планини в България

Около половината от територия на страната ни е заета от различни по площ, , характер, височина и произход планински образувания. Планините са част от природното богатство на страната ни и са дом на множество разнообразни растения и защитени животински видове.

Ето кои са седемте най-впечатляващи и високи планини в България:

Рила - вр. Мусала, висок 2925 м.

Първенеца по височина се намира в Рила, тя е най-високата планина не само у нас, но и на целия Балкански полуостров. В Европа, вр. Мусала заема 6-то място по височина. В планината има цели 173 върха с височина над 2000 м.

Пирин - вр. Вихрен, висок 2914 м.

Вторият по височина връх у нас се намира в Пирин планина и притежава приказно красив алпийски облик с блестящи мраморни върхове, остри скалисти ридове и над 140 ледникови езера.

Стара Планина - вр. Ботев, висок 2376 м.

Вр. Ботев заема третото място в класацията ни. Стара планина е най-голямата по площ и най-дългата (550км) българска планина.

Витоша - Черни връх, висок 2290 м.

Четвъртото място е отредено на планината Витоша. Тя е най-посещаваната българска планина, причината за което вероятно е, че се намира в близост до столицата на страната ни - София.

Осоговска планина - вр. Руен, висок 2251м.

Осоговската планина е на пето място по височина и красота. Тази планина дели територията си между нашата страна и Македония.

Славянка - Гоцев връх, висок 2212 м.

На шесто място е Славянка. Тя е характерна с карстовия си характер и разнообразен растителен свят. Наричана е още и „Китка планина”, защото почти през цялата година на територията й има изключително биоразнообразие.

Родопи - вр. Голям Перелик, висок 2191м.

Както на първо, така и на последното 7-мо място отново е планината Родопи. Простира се на обширна територия и заемат голяма част от Централна Южна България.

В Родопите се намират едни от най-красивите и живописни места в България.

 

Източник: vesti.bg

 

   

0 коментарa

Виж още