7 000 000 лв за обновяване на парк “Аязмото“ в Стара Загора

7 000 000 лв за обновяване на парк “Аязмото“ в Стара Загора

Предстои пълно обновяване на парк "Митрополит Методий Кусев", познат на всички като „Аязмото“. Финансирането на проекта се осъществява от  Оперативна програма „Региони в растеж“. Тази програма отделя за Стара Загора 52 000 000 лв. Конкретно за паркоустрояване, облагородяване и промяна на физическата среда на „Аязмото“ е заложен бюджет от 7 милиона лв.

Предвижда се да се ремонтират настилките и кътовете, ще бъдат почистени изсъхналите дървета, които представляват опасност за хората, отдъхващи в парка. Ще се изрежат храстите, предвидено е монтиране на осветление, ремонт на фонтаните на каменната алея, коментират starozagorci.com.

В проекта не е предвидена реконструкция на Летния театър, зоопарка, ресторанта на върха, вододайната зона и военния терен.

Ремонт ще бъде направен на детските съоръжения, на Алековия кът. В ремонта участие взима колектив от специалист инженери, архитекти, геодезисти и др.

Работи се върху процедурата за обществена поръчка  за избор на фирма изпълнител. Предвижда се изграждането на поливни системи в района на „Жабките“, игрището по бадмингтон и залата на смеха. Планирано е монтирането на система за видеонаблюдение.

Калдъръмените настилки се предвижда да бъдат възстановени, като за целта ще се използват автентични материали, по думите на екипа, отговарящ за ремонта.

Има идея да бъдат създадени екопътеки и привлекателни туристически маршрути. Предвижда се велоалеи да свързват парка с градската мрежа.

 Имайки предвид, че в парка има уникални растителни видове, вече 2 800 дървета са паспортизирани, прецизно са отбелязани и дърветата, които имат по- особен статут.

„Аязмото“ е първият градски парк от европейски тип в страната. В него могат да се видят кипариси, ливански кедри, черен бор, моливно дърво, алепски бор, гинко, лаврово дърво и други нетрадиционни за нашите ширини растителни видове. Планира се остарелите и загиващи видове на територията на парка да бъдат възстановени.

   

0 коментарa

Виж още