70 000 патици бяха унищожени в Област Стара Загора, причината е ...

70 000 патици бяха унищожени в Област Стара Загора, причината е ...

Заради огнището на птичи грип в община Братя Даскалови, бяха унищожени над 70 000 патици.

Според инж.Рановав, към настоящият момент не съществува опасност от разпространение на заразата.

Припомняме, че след проведено заседание на Областната епизоотична комисия, на 30 декември миналата година, в Област Стара Загора, бе обявена епидемия от птичи грип. Тогава в селата Мирово и Гранит, бяха констатирани първите огнища на болестта инфлуенца, която е типична за птиците. От тогава насам, в община Братя Даскалови, са разкрити общо 14 нови огнища на коварната зараза.

След издадена официална заповед за предотвратяване на болестта, от г-жа Десислава Тенева, министър на земеделието и храните, в радиус от 10 км. бе ограничено извозването на птици в областта. Категорично бе забранена и търговията с тях.

У нас броят на разкритите огнища вече достигна 59, а в останалите европейски страни, сред които Унгария, Германия и Франция, броят им е над 800. Засегнатите птици в България са близо 430 000, като най-голям е броят на заразените патици. Местните ги отглеждат предимно, заради деликатеса - патешки дроб, който изнасят за чужбина.

Всяка една патица, за която експертите имат съмнение, че е заразена  бива унищожавана, посредством замръзнал въглероден диоксид. При констатиран, дори само един-единствен случай на заразена птица, специалистите унищожават абсолютно всички. Такъв е и случаят с патиците в община Братя Даскалови, чиито брой надвишава 70 000.

Областният управител на Града на Липите – инж. Ранов, заяви, че към този момент няма каквато и да било опасност от разпространение на заболяването. Той увери своите съграждани, че са предприети необходимите мерки, за да бъде ограничено разпространението на болестта.

Благодарение на бързата намеса на областния управител и взетите адекватни мерки, не са допуснали заболяването да достигне до община Чирпан, която е в съседство. Там има много на брой люпилни и птицеферми.

Обезщетения за собствениците, ще подкрепят бизнеса и претърпените загуби.

 

   

0 коментарa

Виж още