73 –ма са загиналите от среднощното земетресение в Италия

73 –ма са загиналите от среднощното земетресение в Италия

Към настоящият момент броят на загиналите при среднощното земетресение в централната част на Италия, нарасна на 73-ма. Информацията бе дадена от Управлението за гражданска защита на Италия. Представителка на управлението уточни, че за съжаление данните все още не са окончателни, предаде БГНЕС. 

Земетресението стана тази нощ в 03:36 местно време. Последваха и силни вторични трусове. Трусът бе почувстван в много италиански градове като Перуджа, Риети и Норче. Според експертите, епицентърът се е намирал в провинция Риети на дълбочина 4 километра. Планинските селища Аматриче, Аккумоли, Поста и Аркуата дел Тронто са пострадали най-много.

Над 30 души все още се водят за изчезнали и се издирват от италианските власти.

Фабрицио Курчо - председател на националната служба по Гражданска отбрана, заяви, че земетресението от днес по интензивност се равнява с това от 2009 година в от Л`Акуила.

 Именно в Акумоли властите първи съобщиха за жертви на територията на града. Кметът на градчето - Стефано Петручи, твърди, че първите спасители са пристигнали „с голямо закъснение“. Според Петручи, спасителните екипи и техниката са пристигнали едва три часа и половина след призива за помощ.

На разсъмване всички станали свидетели на една много по-ужасяваща ситуация, отколкото първоначално предполагали - хора под руините, рухнали сгради, унищожени са ¾ от града. Сега основната цел да бъдат спасени колкото е възможно повече хора, подчерта Петручи.

В Аматриче също има много сериозни последици от земетресението, близо до епицентъра. ТАСС съобщава, че под срутените сгради все още се намират хора. Серджио Пироци - кмет на Аматриче заяви, че половината от града е напълно разрушен. "Пътищата към града са блокирани. Половината град изчезна. Хората са под отломките. Активира се свлачище. Може би моста се е разрушил.", каза още Пироци пред италианската телевизия RAI.

Според сеизмолозите в страната, най-големите разрушения са нанесени в населени места в района на Апенинския хребет. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) епицентърът на земетресението е на около 24 км западно от Асколи Пичено и на 50 км северно от Л`Акуила. Дълбочината на огнището е на 2 км. Трусовете са били усетени в Рим.

 

Източник: actualno   

   

0 коментарa

Виж още