79-годишна учителка работи в Бургаско

79-годишна учителка работи в Бургаско

Добър педагог с голям педагогически стаж, днес тя все още се радва на уважението на учениците и на родителите им.

79-годишната учителка работи в село Крушевец, област Созопол. От основното училище в селото, всяка година обявяват работното й място като вакантно, но до сега няма желаещи за позицията, това е причината възрастната жена да продължава да упражнява професията си.

Преди да достигне пенсионна възраст, жената е работила в Бургас. Работила е и в Начално базово училище „Михаил Лъкатник“.

Всички в село Крушевец познават учителката. Нейни колеги от основното училище разказват, че навсякъде тя се ползвала с много голям авторитет.

Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ е категоричен, че това не е единственият случай на педагог, който продължава да работи и след пенсия.

Диян Стаматов - зам.-министърът на образованието, в свое интервю наскоро заяви , че към настоящият момент над пет хиляди учители са в пенсионна възраст, а в следващите десет години техният брой ще достигне 45 хиляди, което ще бъде сериозен проблем за образованието в страната.

Около 500 лева пенсия, получават пенсионерите учители, след 38 – 40-годишен учителски стаж, тъй като пенсията представлява 45% от учителската заплата.

Янков смята, че „За съвременния стандарт на живот пенсия от 500 лева изобщо не е достатъчна“ и допълва, че това е и една от основните причини педагозите, навършили пенсионна възраст, да продължават да работят в сферата на образованието.

„Радващо е, че бургаските директори не пенсионираха масово учителите, осъзнавайки добре, че ще има дупки, които няма как да се запълнят. Лошото е, че тези, които до сега работеха по селата, се завръщат в големия град, и тотално се оголват малките училища. Младите не желаят да отиват на село, а и често се отказват изцяло от професията“, допълва картината Янков.

Като пример, председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ посочва, че в едно училище като НУМСИ „Професор Панчо Владигеров“ също работят много пенсионери, а факта той обясни с това, че там има строго специализирани преподаватели по музикални дисциплини, които трудно могат да бъдат заменени от младите кадри, които университетите всяка година бълват.

 

Източник: blitz.bg

   

0 коментарa

Виж още