Brexit ли е виновен за спада на британските имоти?

Brexit ли е виновен за спада на британските имоти?

Експертите наблюдаващи Великобритания след Brexit, отчитат как имотният балон започва да издиша, пише Bloomberg.

Броят на сделките постепенно се понижи до най-ниското до момента ниво от преди 8 години насам и според специалистите се очаква да остане такъв за цялата 2016 година. Ръстът на цените в страната също е в застой. В столицата Лондон цените на имотите спадат, но пазарът там вървеше надолу още преди вота за Brexit.

Мнозина хвърлят вината за случващото се върху Brexit, но не бива да забравят, че бумът на цените на имотите е пред изчерпване и на друг пазари. Цените на жилищата в Швейцария, според UBS например се очаква да паднат за първи път от 17 години насам, заради прекомерния ръст и недостъпността на имотите в страната от последните няколко години. Индексът на банката, следящ динамиката на пазара на имоти, отчита понижения за първото и второто тримесечие на 2016 година.

Според ипотечния кредитор Nationwide, на купувачите на първи дом в Лондон, се налага да платят за жилище сума средно 10 пъти над годишния им доход. Това е най-високата цена за повече от 30 години и на всичкото отгоре е около два пъти по-висока спрямо средното национално равнище. От гледна точка на достъпност цените на жилищата там  могат да паднат и наполовина и все още да не са достатъчно достъпни за купувачите.

Според рейтинговата агенция Brexit ще допринесе за допълнително, по-широко забавяне на покупките на жилищата и тегленето на нови заеми. Подобно “захлаждане” се очаква и за офис площите в столицата на Великобритания.

Според статистически данни, спадът в Англия вероятно ще бъде управляем – например ограниченото предлагане на офиси, на жилища, както и изгодният обменен курс на британския паунд за чужденците извън Европейския съюз (ЕС). Експертите очакват и лихвите постепенно да тръгнат надолу заради политиката на централната банка на Великобритания.

Става все по-трудно за ситуацията на Острова да се обвинява само и единствено Brexit, доказателство за това ще бъде, ако и другите глобални финансови центрове също преминават през забавяне на пазара на имоти във време на ниски лихви.

 

Източник: investor.bg

   

0 коментарa

Виж още